Ljudeffekter och musik i film

 

När stumfilmens era pågick fanns inga ljudeffekter i filmerna men redan då visste man att ljud påverkar tittaren och de hade därför en organist som spelade musik live bredvid filmduken. Kort därefter kom möjligheten att spela in ljud och raskt lades inspelad musik till filmerna istället. På den tiden var det fortfarande stumfilm men musikens effekt, den ville man ha. Till slut hade tekniken utvecklats så mycket att man kunde spela in allt; både skådespelarnas röster och lägga på musik eller olika effekter.

Idag är det relativt ovanligt i till exempel en actionfilm att man inte skulle ha med ljudeffekter. Snarare är det ovanligt med helt tysta tillfällen, de lägger man in som en moteffekt till exempel när någon har avlidit eller det ska vara “lugnet före stormen” i t.ex. en krigsfilm. I övrigt är det tal, musik eller ljudeffekter hela tiden.

Det är känt att människan påverkas mycket av musik, vare sig man vill eller inte. Prova nästa gång du ska se en film, att stänga av ljudet i dramatiska scener med mäktig musik. Känslan kommer inte alls bli lika stark och kanske kommer du heller inte tycka att filmen är så bra.

You may also like...