Skapa en enkel film själv

Det finns olika typer av filmskapare, det finns de som ligger bakom de välkända långfilmerna och sedan finns det personer som skapar kortare filmer. Vissa personer använder gärna film som ett uttrycksmedel, på samma sätt som andra använder sig av skrift, måleri eller dans.

Att skapa en egen film är något många drömmer om. Det behöver dock inte handla om en lång film eller dokumentärer utan det kan handla om en enkel film eller video som du delar med dig av till omvärlden. Men för att skapa en egen film finns det saker att tänka på.

Först måste du självklart ha rätt utrustning. Idag är det dock möjligt att filma med hjälp av både dator och mobiltelefon. Dock kommer videon bli bättre om du använder en riktig filmkamera. Du behöver även en dator som du kan redigera på, med alla tillbehör, som en bra datormus, högtalare eller hörlurar och så vidare. Har du all utrustning du behöver kan du gå vidare till själva förarbetet.

Förarbetet

Ett noggrant förarbete kan vara det som avgör hur bra filmen blir, oavsett vilken filmtyp du ska skapa. Skapandet och själva produktionen ligger på att du har tänkt igenom allt innan du sätter igång med inspelningen. Saker du bör tänka på:

  • Budskap, målgrupp och syfte. Varför ska du göra just denna film? Vem vill du ska se filmen? Vilket budskap har den?
  • Synopsis. Skapa en sammanfattning av din film. Det behöver inte vara en jättelång sammanfattning utan räcker med en snabb beskrivning.
  • Förbered allt du kan, platser du ska filma, eventuell klädsel och liknande.
  • Skapa ett storyboard.
  • Glöm inte castingen!

Börja med inspelningen

När du är redo att börja med inspelningen behöver du självklart en bra kamera, eller mobiltelefon ifall du vill använda denna. Om du skapar en film bör du följa manuset, men spelar du endast in en kortare video, utan handling, är det bara att filma på.

Sist men inte minst behöver du ett bra redigeringsprogram. Det är ofta detta som avgör hur bra filmen blir när du är färdig. Öva gärna på att redigera andra videoklipp innan din film för att lära dig hur det fungerar.

You may also like...