Filmen “Bröderna Lejonhjärta”
Den enastående författarinnan Astrid Lindgren gick bort 2002. Efter sig lämnade hon ett ovärderligt arv. Dessutom fick hon den stora äran att ta över Selma Lagerlöfs plats på den svenska tjugokronorssedeln. Filmen Bröderna Lejonhjärta är en filmatisering av hennes berättelse med samma namn. Berättelsen blev snabbt mycket populär trots dess sorgliga bakomliggande historia. Det ryktas att denna berättelse faktiskt har ursprung från en verklig händelse, och att Astrid Lindgren tog sin inspiration från denna. Man menar att Astrid Lindgren under ett besök på en kyrkogård fann en gravplats där två unga bröder, spädbarn, låg begravda. Efter detta insåg Astrid att hon just ville skriva om döden och att två bröder skulle vara huvudpersoner i berättelsen. Själva filmatiseringen började år 1977 och låg i Olle Hellboms händer. Från början fick filmen en 11-års gräns med denna sänktes sedan till 7 år. Idag finns vissa element från filmen med på Junibackens sagovärld i Stockholm.
Filmatiseringen av Bröderna Lejonhjärta
Berättelsen om bröderna Lejonhjärta blev 1977 en film. Den regisserades av Olle Hellbom. Regissören Tomas Alfredson berättar i en intervju från 2012 att han har planerat att göra en ny filmatisering av Bröderna Lejonhjärta. Det spekulerades om att filmen skulle bli en riktigt påkostad fantasyfilm, men i nuläget verkar projektet ha stannat upp under en oviss framtid. Bröderna Lejonhjärta har en del läskiga scener, som speciellt små barn kan se som mycket otäcka. Det kan vara när draken Katla dyker upp, eller när Tengils män tar människor tillfånga och plågar dem. Detta kan vara en förklaring till att filmen från början hade 11- årsgräns. Själva inspelningen av filmen ägde rum i skånska Brösarps Backar, och de körsbärsträd som visas i Körsbärsdalen var i verkligheten äppelträd som försetts med rosa plastblommor. Det lite otäcka och ödsliga landskapet vid namn Karmanjaka blev inspelat i ett område på Island som heter Þingvellir nationalpark. Det satsades alltså en hel del på att denna film verkligen skulle bli bra och bli lik de miljöer som beskrivs i boken.
Vacker skildring av döden
Denna berättelse är en mycket bra och fin skildring av döden och livet efter denna. Berättelsen är väl lämpad för barn och det kan vara en första metod för en förälder att ge barnet en möjlighet att förstå vad som händer efter att till exempel en närstående till barnet har gått bort. Ett barn har inte lika lätt att förstå saker som himlen eller att en person bara är död. Genom att visa barnet denna film kan barnet förstå att den döde är någon annanstans och att denne har det bra även efter döden. Hos begravningsbyråguiden kan du läsa mer om hur det går till att begrava en närstående, och det är något som även kan vara bra att presentera för barn. Om man har mindre barn och det ska vara en jordbegravning med riktig kista är det inte alltid så lämpligt att barnet är med vid själva nedsättningen då det kan tro att den döde kan hälsas på i jorden.