Nora Ephron

Du kanske inte har hört talas om Nora Ephron, men om du älskar film har du säkert inte missat de berömda filmer som hon skrev storyline och/eller manus till. Här är några av hennes mest berömda filmer: Silkwood (1983), Heartburn (1986), When Harry Met Sally (1989), Sleepless in Seattle (1993) och You´ve Got Mail (1998). De två sista har hon även regisserat. Som ni ser har hon alltså tre av världens mest berömda romkoms, romantiska komedier, på sitt CV.

Hon var en fantastiskt rolig kvinna som hade många järn i elden. Hon började som politisk rådgivare i Kennedyadminstrationen efter studier hitta läxhjälp i stockholm i statsvetenskap (political science). Senare blev hon journalist och krönikör. Hon skrev för New York Post och Esquire bland annat. Hon skrev även böcker. Manusförfattandet halkade hon in på genom sin dåvarande man Carl Bernstein som var journalist på Washington Post. Där avslöjande han tillsammans med Bob Woodward Watergateaffären under det tidiga 1970-talet, som blev till storfilmen “All the President´s Men”. Bernstein och Ephron gifte sig 1976 och de arbetade tillsammans på ett nytt script till filmen. Den blev aldrig av men någon såg hennes manuskript och erbjöd henne att skriva manus till en TV-film.

Att hon blev just manusförfattare och senare också dramatiker är inte konstigt med tanke på att båda hennes föräldrar var manusförfattare och dramatiker. De arbetade i Hollywood tillsammans och det var där Nora Ephron växte upp. Hon var däremot född i New York och hon återvände dit efter college. Av hennes tre systrar är två manusförfattare och den tredje journalist. Hon har samarbetat med sin syster Delia på några manus.

Efter den dramatiska skilsmässan från Bernstein skrev hon den halvt självbiografiska boken “Heartburn” 1982. Hon anpassade själv texten till ett filmmanus. Mike Nichols regisserade filmen med samma namn. I filmen spelar Meryl Streep huvudrollen som bedragen hustru. Ephron och Streep hade tidigare samarbetat med filmen Silkwood som är en dramatisering av aktivisten Karen Silkwoods kamp och mystiska dödsfall.

Efter några års liv som ensamstående, skrivande mamma då hon uppfostrade sina två söner gifte hon om sig 1987 med Nicholas Pileggi. Han var också manusförfattare och har bl.a. arbetat med Wiseguy och Goodfellas. De två var gifta tills Nora avled 2012 i leukemi.

Nora Ephron vann flera priser för sina filmer och var även flera gånger nominerad till en Oscar. 1984 var hon nominerad med Silkwood för bästa manus. 1990 var hon återigen nominerad för bästa manus, nu med When Harry Met Sally. Hon vann en BAFTA-award för manuset samma år. 1994 var hon nominerad för bästa manus med Sleepless in Seattle.

Nora Ephrons föräldrar valde namn till sina döttrar från kvinnor i berömda dramer. Nora fick sitt namn från huvudkaraktären i Henrik Ibsens pjäs “Ett dockhem”. Likt pjäsens Nora var även Nora Ephron en stark kvinna som valde att gå sin egen väg.

You may also like...