Filmer i rymden

Rymden har fascinerat människan i alla tider, även innan vi visste något om de planeter och stjärnor som vi kan observera från vår egen lilla planet. Även idag fortsätter vi att drömma om vad som finns bortom vårt eget solsystem och vår egen galax, och om rymdresor i ljusets hastighet som tar oss dit. Denna fascination är något som inte minst märks av i film, då filmer som utspelar sig i rymden har varit populära ända sedan filmeffekterna blev tillräckligt avancerade för att avbilda rymdskepp, robotar, laserpistoler och allt annat som hör rymdgenren till.

De första filmerna som många tänker på när de hör ”rymden” är Star Wars-filmerna, varav den första hade premiär i maj 1977. Sedan dess har Star Wars växt till en enorm franchise, med ett universum som fortsätter att expandera sedan Disney övertagit rättigheterna från Lucasfilm, och beslutat att dels göra tre nya episoder, dels göra flera spin-off-filmer. Den första episoden av tre, Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, hade premiär år 2015, och den första spin-off-filmen, Rogue One, hade premiär året därefter. De filmer som redan är planerade, förutom episod VIII och IX, är två filmer baserade på karaktärerna Han Solo respektive Boba Fett. Star Wars-fans har med andra ord mycket att se fram emot den närmsta tiden.

Det har också Marvel-fans som gillar rymden, eftersom den andra filmen om Guardians of the Galaxy hade premiär i Sverige i slutet av april 2017. Filmen heter Guardians of the Galaxy Vol. 2, och i denna uppföljare till den första Marvel-filmen om Guardians of the Galaxy får tittarna återse alla sina favoritkaraktärer, som Peter Quill alias Star-Lord, spelad av Chris Pratt, Gamora, spelad av Zoe Saldana, Drax, spelad av Dave Bautista, samt så klart Groot och Rocket, vars röster görs av Vin Diesel respektive Bradley Cooper.

En film som verkligen tänjer gränserna för vad människor kan föreställa sig när det gäller rymdresor och avlägsna planeter och solsystem är Interstellar från 2014. Filmen använder sig av fenomen som maskhål, gravitationsfält och tidsdilatation, som idag fortfarande bara är vetenskapliga hypoteser, för att skapa en historia om en pappa som åker på en interstellär resa för att hitta ett nytt hem åt mänskligheten, och återvänder när hans dotter är mycket äldre än han själv. Det är en historia som kittlar fantasin och samtidigt inte känns alltför avlägsen från vår egen verklighet.

Det bästa sättet att titta på episka rymdäventyr som Star Wars, Interstellar, Guardians of the Galaxy eller andra rymdfilmer, är onekligen på bio, med den största möjliga bildskärmen och rejält ljud. Om man missade filmerna när de gick på bio, eller vill uppleva dem som på bio igen, kan man också skapa sin egen hemmabio – antingen inomhus eller utomhus. Utomhusbio är ju ett populärt nöje för många på sommaren, och det är ett perfekt alternativ att sätta upp en projektorduk på tomten om man inte har plats inomhus. Man måste bara se till att ha bekväma utemöbler, så att man kan sitta skönt under de cirka två timmar som filmen pågår. Du hittar utemöbler för alla smaker på Byggmax.se.

You may also like...