Film

 

Alla ser på film, oavsett vilket intresse man har. Det är en mycket stor del av det kulturella utbudet och i den mycket visuella värld nutiden är, växer intresset för film snarare än det minskar. De flesta tycker det är skönt att kunna slappna av några timmar med en bra film, att få “fly bort” till framtiden, dåtid, tidsresor, romantik, skräck o s v. Film är definitivt nutidens eskapism.

Filmens historia, är oerhört komplex med olika genrer och konstnärliga uttryck men filmen hade aldrig ens existerat om man inte först hade konstruerat kameran och lärde sig hur man spelar in ljud. På 1600-talet kunde man projicera bilder tack vare något som kallas Laterna Magica. Det var en sorts projektor där man kunde visa bilder med hjälp av ljus och exempelvis kunde man göra bilder av spöken och liknande, d v s påhittade spännande varelser och spinna på den tidens fantasier och oro. Under denna tid höll fortfarande religionen de flesta i ett hårt grepp och därför kunde också scener eller figurer med religiös bakgrund visas.

Ett hopp fram till 1800-talet visar att man hade utvecklat bildtekniken något. Ett exempel var en “trumma”, där man tittade in i ett hål och där bilder snurrade förbi när man snurrade på trumman. Då kunde man få som en liten filmsekvens. Denna idé utvecklades på olika sätt och när man kunde fotografera med kameran, var det möjligt att sätta in riktiga fotografier istället för att göra egna bilder.

Under 1800-talet utvecklades tekniken i rask takt inom många områden. Industrialismens era var ett faktum och allt fler människor intresserade sig för teknik och nya apparater. Så småningom uppfanns apparaten kinetografen, den första filmkameran. Nu fanns rullfilm och man hade insett att det var möjligt att filma mycket, bara man hade tillgång till ljuset. Solen var givetvis den viktigaste tillgången men till slut byggdes den första filmstudion i USA. Den byggdes av Thomas Alva Edison och hans assistent William Kennedy Dickson. Därefter fanns ingen återvändo. Filmen hade kommit för att stanna men än så länge var det inte något för gemene man.

År 1859 kunde man visa film för en biopublik för allra första gången med en apparat som kallades bioskop. Det var en något krånglig teknik som snabbt utvecklades till cinematografen, som troligen är ett ord de flesta har hört någon gång. Cinematografen utvecklades av bröderna Lumière ,som var fotografer. Denna nya uppfinning hade flera egenskaper; den kunde både filma och mata fram film och det var en smidigare teknik än man dessförinnan hade kunnat utveckla. Den allra första biovisningen av bröderna Lumière ägde rum i Paris 1895 och det var den första kommersiella visningen för publik. Utan bröderna Lumière hade inte filmtekniken utvecklats på ett så smidigt sätt och det är tack vare den vi idag kan se så mycket film.

You may also like...