Talande djur i filmer

 

I barnfilm är det relativt vanligt med djurkaraktärer som talar men det kan även finnas i filmer som inte enbart är tänkta för barn.

Ett tydligt exempel är givetvis olika fantasyfilmer där det kan förekomma talande djur. Filmatiseringarna av böckerna om Narnia av C.L Lewis är ett givet exempel. Här finns talande bävrar, vargar och egentligen vilka djur som helst. Historierna om Narniaför barn men man kan med god behållning se dem hela familjen. Förvåningen är alltid stor för de mänskliga karaktärerna när de upptäcker att de blir tilltalade av ett djur.

Superzebran är en rolig familjefilm där alla djur kan tala med varandra, dock inte med människorna. På det viset upplevs kanske filmen som mer “realistisk” även om det givetvis ändå är overkligt att flugor, fåglar och hästar kan kommunicera med varandra.

Att välja att djur ska kunna tala i en film är givetvis ett bra sätt att få tittaren att förstå vad som sker mellan karaktärerna. Just i fantasyfilm blir det dessutom en extra dimension av att just i det påhittade landet kan djuren tala, medan de inte kan det i den verkligen världen.

You may also like...