Ett par mysiga romantiska komedier

Det finns gott om romantiska komedier att titta på och koppla av med och nu tar vi oss en titt på två av dem. Vi börjar med en amerikansk romantisk komedi som har fått mycket beröm.

I Sömnlös i Seattle spelar Tom Hanks en änkling som verkligen saknar sin fru sedan 1,5 år tillbaka. En kväll några dagar innan jul ringer Tom Hanks lilla grabb in till en radiokanal där man kan prata ut om sina problem med en person. Det hela slutar med att Tom Hanks karaktär Sam, som bor i den regniga staden Seattle i nordvästra USA nära gränsen till Kanada, motvilligt börjar prata ut om sina känslor i radio. Inför lyssnarna blir han “Sleepless in Seattle” vilket också har gett filmen sitt namn.

Samtidigt i Chicago kör Meg Ryans karaktär bil på en mörk väg med radion i bilen som enda sällskap. Hon tröttnar på de överdrivet käcka jullåtarna på radion och vill byta musik men råkar ratta in sändningen med “Sleepless in Seattle” och kan inte låta bli att bry sig om den stackarens öde. Sedan händer det en rad olika saker som gör att de två kanske, eller kanske inte, till slut möts längre fram i filmen.

En annan romantisk komedi som många gillar är filmen Pretty Woman där Julia Robers spelar en prostituerad kvinna i Los Angeles och Richard Gere spelar en mycket rik affärsman, som är en gentleman men även luttrad och en smula olycklig.

Han sysslar med den typen av affärer som man behöver en god utbildning för att kunna hålla på med. Vill man plugga på hög nivå i Sverige så kan högskoleprovet vara en väg in och på Högskoleprovguiden kan man få gott om hjälp med just Högskoleprovet och pluggande till det.

De båda har inte så mycket gemensamt till en början vid en första anblick, förutom en sak förstås. Som Julia Roberts karaktär säger: “We both blow people for money”. Det hela är ett skämt eller en kvick replik som fungerar bäst på engelska eftersom blow både har en sexuell betydelse och även betyder att man blåser någon (i bemärkelsen lurar någon) och det ligger något i repliken.

Vid närmare anblick finns likheter. Båda två har även blivit lite cyniska och de befinner sig i helt olika ändar vad gäller status i samhället.

Trots det så utvecklar de känslor för varandra och båda två lär sig även något av den andra. De båda mår dåligt, på olika vis.

Affärsmannen som Gere spelar har blivit cynisk och ägnar sig åt att köpa upp företag som står på ruinens brant och närmar sig konkurs, för att sedan stycka upp dem och sälja dem i små bitar. Han bryr sig om pengarna men saknar både en god relation till sin familj, särskilt mycket vänner och annat som man kanske behöver i livet. Den prostituerade kvinnan som Julia Roberts spelar har inte hamnat i trubbel med droger eller hallickar men hon är ung och hennes yrke är knappast vad hon velat göra. Geres karaktär mjuknar och Roberts karaktär blir bättre på att höja sitt självvärde.

You may also like...