Tidsresor i film

 

Nutidens möjligheter inom film är stor och tidsresor har nästan blivit en egen genre.

En mycket spännande, delvis allvarlig och tänkvärd film är Time Machine från 2002 med Guy Pearce i huvudrollen. Filmen är baserad på en litterär klassiker, nämligen just Time Machine av H.G Wells. Wells var författare men mycket intresserad av teknik och industrialismen och kallas ofta för “Father of Science Fiction” då han skrev flera romaner med teman på framtid, teknik och som i denna, tidsresor. I filmen reser huvudpersonen både bakåt och framåt i tiden. Filmen kan sägas vara lite av en dystopi.

En annan film på temat tidsresor är i stället en romantisk dramakomedi med Meg Ryan och Hugh Jackman från 2001, Kate & Leopold. Jackmans karaktär hamnar av misstag i framtidens USA och stöter på den dryga och lätt desillusionerade Ryan. Tycke uppstår men hon tror inte på hans berättelse om att han är en adelsman från ca 200 är tidigare. Komplikationer uppstår men kärleken övervinner allt. En sevärd film om kärlek, relationer och hur man beter sig mot andra, blandat med lite humor.

Tredje exemplet på film med tidsresor är den klassiska Time bandits med delas av Monty Pythongänget. Den kom 1981. Filmen handlar om en pojke, Kevin, som gillar historia och som hamnar i ett helt galet äventyr han aldrig hade kunnat förställa sig. Tack vare de tjuvaktiga dvärgarna som av misstag kommer in i Kevins rum med hjälp av en tidskarta de stulit, får han följa med dem på olika resor till dåtidens kända personer. Eftersom Terry Gilliam är den som regisserat och skrivit manus, är filmen fylld av olika anspelningar, humor och ibland bara konstiga saker, men mycket sevärd.

You may also like...