Film – viktigt för många

Att skapa en film kan ta många år. Ibland är det rentav en bedrift att lyckas göra en nittio minuter lång rulle som går fort att både hissa och dissa.

Vad är en film?

En film är en del av kulturen. Det är en lång sekvens av bilder, närmare bestämt video som redigeras till att bli så bra som regissören vill att den ska vara. I en film så medverkar flera olika skådespelare, under förutsättning att det inte är en dokumentär eller naturfilm som det handlar om. Skådespelarna anlitas för att säga repliker eller för att utföra handlingar. Det finns också en rad statister som inte har något manus att förhålla sig till utan är där för att göra filmen mer verklighetstrogen.

Filmer kan vara olika långa. Det finns filmer som är under en timme långa och det finns episka filmer som är över 3 timmar långa. Vidare så tilldelas varje film en genre. De vanligaste genrerna är action, äventyr, komedi, romantik med flera. Skräckfilmer har fått ett stort uppsving under 2000-talet, inte minst bland den yngre publiken. Ibland kan en film ha mixade genrer, det är exempelvis vanligt med actionfyllda äventyrsfilmer och romantiska komedier. Vill man som regissör få in mer pengar till att göra filmen så kan ett företagslån från Qred.com vara värt att kika på.

Hollywood

Att inte nämna Hollywood i en artikel om film är i det närmaste en skymf. Hollywood gör de populäraste filmerna (både bland kritiker och allmänheten) samt har störst budgetar. Vidare så attraherar Hollywood de bästa skådespelarna i världen. Från Sverige har Mikael Persbrandt, familjen Skarsgård, Malin Åkerman, Alicia Vikander, Dolph Lundgren med flera lyckats ypperligt. För att nå Hollywood krävs hårt arbete, en del tur samt massvis med kontakter. Du når inte Hollywood som regel om du inte är en firad skådespelare i Sverige.

Det finns många berömda och hyllade skådespelare i Hollywood, däribland George Clooney, Brad Pitt, Angelina Jolie, Jennifer Aniston och så vidare. De som tjänar mest pengar kan med råge dra in hundratals miljoner per år.

Vad gör en film bra?

Antalet Oscars brukar stämma in på hur pass gångbar en film är i allmänhetens ögon. Den sista delen i Härskartrilogin, Sagan om Konungens Återkomst vann hela 11 Oscars och är än idag sedd som en av de bästa filmerna någonsin, inte minst tack vare effekterna.

Det är viktigt för en film att ha en dramaturgi som tilltalar publiken. Är handlingen unik och väcker många känslor så kan den tillskrivas epitetet “bra film”.

Film är bäst på bio

Att gå till biografen är populärt än idag. Det är nämligen så att allt förstärks på bio, ljudet och bilden är väldigt bra och dessutom kan man umgås med sina stolsgrannar i både skratt och gråt. Det är en upplevelse som alla bör ta del av ibland.

You may also like...