Oscarsgalan

Redan år 1929 hölls den första Oscarsgalan, som idag är ett av filmvärldens mest prestigefyllda tillställning. Den första galan som ordnades var inte mediebevakad, men det är också den enda gala som inte varit det. Många som tänker på Oscarsgalan tänker säkert på kända skådespelare och regissörer i prydliga kläder, som tårögda tar plats på scenen för att hålla tacktal. Det är stort att vinna en oscar, som är filmvärldens absolut största utmärkelse. År 2008 hade totalt 2969 olika oscars delats ut i flertalet olika kategorier. Något som är speciellt med den här galan, på ett positivt sätt, är att det inte bara är skådespelare som belönas. Det här är en gala för alla som är med och producerar en film.

Galans kategorier och historia

Det kortaste tack-talet som någonsin hållits under Oscarsgalan bestod av två ord: “thank you”. Det var skådespelaren Patty Duke som höll detta legendariska tal efter att hon vunnit pris för bästa kvinnliga biroll år 1963. En annan historisk vinst tog Tatum O’Neal när hon kammade hem en Oscar för sina skådespelarinsatser. Vinsten var speciell eftersom Tatum bara var tio år gammal när hon vann. Idag kan man vinna en Oscar inom kategorier som bästa kvinnliga huvudroll, bästa originalmanus och bästa aninerade film. Det kanske största priset galan delar ut är priset för bästa film. Lite chockartat kunde tittare se att filmen Moonlight vann 2017, efter att en felaktig vinnare ropats ut strax innan. Galan delar även ut priser för bästa scenografi, bästa ljud, bästa ljudeffekter och bästa specialeffekter. Som ni hör är det här en gala där alla yrkesgrupper får ta plats. Även kostym och smink har en egen kategori.

Oscarsgalan och röda mattan

Förutom att detta är ett tillfälle där filmskapare hyllas för sina insatser, är röda mattan något som alltid kommer på tal när galan närmar sig. Det har nästan blivit lika viktigt som själva vinsterna. Kvällstidningarna skriver mycket om de olika kläderna olika personer bär, man hissar och dissar och gör stora uppslag med bilder på de uppklädda skådespelarna. De senaste åren har flera personer som deltar på galan börjat sprida sina politiska åsikter. Bland annat Lady Gaga som kom iklädd en köttklänning till en gala. Det är ju så, att klänningar, tröjor och t-shirt med tryck förmedlar ett budskap. Att fler av de kända namnen börjat använda galan som ett forum för att föra fram sina budskap har både rosats och risats, men visst gör det hela galan mycket mer spännande att se vad de hittar på näst.

You may also like...